Mobilgumiszervíz elérhetősége, minden nap!
08-17-ig. Telefon: +36 20 62 88 475


Az ADAC 17 millió tagja van. Igy az amerikai AAA után a világ második legnagyobb autóklubja . Az 1903 óta működő klub többek közt autós magazinokat, térképeket és atlaszokat forgalmaz, új autókat tesztel, biztosítást értékesít, sport- és autós rendezvényeket tart, illetve oktató jelleggel kampányokat szervez, hogy segítse az autósokat a biztonságos vezetésben, és a megfelelő gumiabroncs kiválasztásában. Az ADAC mérnökeinek egyik legfontosabb feladata a téli- és nyárigumik tesztelése. A klub minden szezonban mintegy 2 ezer fajta gumiabroncsot vásárol névtelenül, márkától függetlenül – a drágább és az "olcsó" kategóriából egyaránt válogatnak. A Német Autóklub, az ADAC minden évben elvégzi a szokásos téli- és nyárigumi tesztjét, hogy hasznos információkkal nyújthasson az autósoknak, motorosoknak az autógumik megfelelőségét, hatékonyságát és biztonságosságát illetően. 2014-ben nyárigumi teszten a vizsgált két méretben a Continental EcoContact 5, illetve a Goodyear EfficientGrip Performance végzett az élen "jó" minősítéssel.

A tesztelési szempontok: A tesztelési folyamat több részből áll: ellenőrzik a gumik teljesítményét száraz és nedves úton, megvizsgálják a zajszintjüket, a kopási tulajdonságaikat, illetve az üzemanyag-fogyasztásukat. A teszteket többször is megismétlik, csökkentett tűréshatárral, hogy érvényes és minél pontosabb eredményt kapjanak. Az autóklub éves gumitesztjének eredményeire sokan alapoznak: számtalan autós ezek alapján választ téli- vagy nyárigumit. Az ADAC független szervezet, és több mint 40 éve végzi a tesztet. A 2014-es nyárigumi teszten 17 féle kiskategóriás autóhoz való (175/65R14 T), illetve 17 alsó-középkategóriás autóhoz való (195/65R15 V) abroncsot vizsgáltak meg részletesen.
Honlap: http://www.adac.de/

"Nem ajánlott" minősítést adott az ADAC a hosszú féktávolság és a nedves úton nyújtott rossz teljesítmény miatt a Kormoran Impulser B2, a Debica Passio 2 és a Kleber Dynaxer HP3 típusoknak. A japán Bridgestone és a koreai Hankook Kinergy ECO K425 már nagyobb mértékű kopást mutatott. További hat modell kapott "ajánlott”" minősítést. Mindegyikük egy kicsit kevésbé szerepelt jól nedves úton, még a magasabb árfekvésű Michelin Energy Saver+ is, amely viszont a legjobb eredményt érte el az üzemanyag-felhasználás szemszügéből vizsgálva, így legalább a nevéhez méltó maradt. A Goodyear EfficientGrip Compact, a Semperit Comfort-Life 2 és a Vredestein T-Trac 2 a nedves úton való fékezéskor mutatott eredményével maradt el az élmezőnytől. "Feltételesen ajánlott" minősítést kapott az Avon ZT5 száraz úton mutatott adatoknak köszönhetően.

A kiskategóriás autókhoz (mint a Renault Twingo, Fiat 500, a Mazda 2, az Opel Corsa, a Toyota Yaris, Ford Fiesta) tervezett nyárigumik a tesztjei közül hat merítette ki a "jó" kategóriát – "kiváló" minősítést idén nem adtak ki. Jó minősitést kapott a már bizonyított Continental EcoContact 5 és az új Falken Sincera SN832; a Pirelli Cinturato P1 Verde, a Nokian Line és a Bridgestone Ecopia EP150 magasabb sebességen már egy kicsit több üzemanyagot használt.

A legkisebb kopást a vezető abroncsok közül a Fulda EcoControl HP mutatta. Fogyasztás szempontjából a Dunlop Sport BluResponse volt a legjobb. "Ajánlott" minősitést kapott az ADAC tesztelőitől a Continental PremiumContact 5 és a Bridgestone Turanza T001 modelleket – ezek némileg alacsonyabb futásteljesítményük okán nem kapták meg a "jó" minősítést. A Michelin Energy Saver+ bár nedves úton nem mutatott túl jó teljesítményt, remek futásteljesítménye kárpótol ezért. Az Apollo Alnac 4G nagy sebesség mellett nem teljesített jól, ezért csak "feltételesen ajánlott" minősítést kapott. Ugyanez jellemezte a Federal Formoza FD2 típust is, azonban ez további hiányosságai miatt csak "nem ajánlott" minősítést érdemelt.

Az alsó-középkategóriás autók (mint az Audi A3, a BMW 3-as, a Ford Focus, a Mercedes C-osztály, a Skoda Octavia vagy a VW Golf) számára gyártott gumiabroncsok kategóriájában (195/65 R15 V) sem kapott egy tesztelt modell sem "kiváló" minősítést. Hét gumit ítéltek "jó"-nak. A Goodyear EfficientGrip Performance a száraz és nedves úton nyújtott jó teljesítménye okán került be ebbe a csoportba. Száraz úton alig lemaradva, hasonlóan teljesített a Hankook Kinergy ECO K425, a Pirelli Cinturato P1 Verde és a Vredestein Sportrac 5 is.
Honlap: http://www.adac.de/

Gumi teszt cikk