Mobil gumiszervíz
Minden nap 08-17-ig!
Telefon: +36 20 62 88 475

I. Az EU-s abroncscimke

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

Bevezetésre került az abroncscímke! Mit is jelent ez, hogyan értsem meg, milyet válasszak?

Amár korábban ismertté vált, a műszaki cikkekről jól ismert, energia-hatékonyságot jelző címke ez Európai Unió rendelete alapján 2012 novemberétől a gumiabroncsokon is kötelező feltüntetni. Az EU-s abroncscimke több okbol, értékes információkat tartalmaz. Ezek az energia-hatékonyságon túlmenően a gumiabroncs biztonsági és környezetvédelmi jellemzőivel kapcsolatban is tartalmaznak információkat. Az EU-s abroncscimke egyik célja az, hogy megkönnyítse a vásárlók döntését, három lényeges paraméterben. Pontosan az üzemanyag-megtakarítást, fékezést nedves úton, ill. külső gördülési zaj tekintetében. Mivel a gumiabroncsok minősítése a háztartási eszközökhöz hasonlóan, szabványosított módszerek alapján történik, jó összehasonlítási alapot nyújt a különböző gyártók gumiabroncsaihoz.

Az üzemanyag-hatékonyság hatása a pénztárcánkra.

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

Egy gumiabroncs energia-hatékonysága, a gépkocsi fogyasztásának mértéke, a gördülési ellenálláson is alapul. A gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának és az üvegház-hatásért is felelős szén-dioxid kibocsátásának kb. 20%-ért a gumiabroncsok gördülési ellenállása vonható felelőssé. Ez az arány kisebb tempónál, azaz városban magasabb, míg autópályán leginkább a jármű légellenállása jön számitásba.

A gördülési ellenállás alakulása, változása, kialakulása.

A gördülési ellenállás a gumiabroncs egyéni adottságaiból, (amit a gyártó határoz meg, pl.: mintázat, rugalmas oldalfal) eredően nem szüntethető meg. Hatása viszont jelentősen csökkenthető. A jármű gumiabroncsai forgás közben folyamatosan és állandóan deformálódik. Ahogyan a futófelület elemei fordulatról-fordulatra kapcsolatba lépnek az útfelülettel, aképpen a deformáció következtében a gumiabroncs felmelegszik és hő formájában energia távozik el. Minél nagyobb a deformálódása egy kerékabroncsnak, annál nagyobb a gördülési ellenállása és ennek következtében a jármű üzemanyagfogyasztása.

A szabályozásokról röviden.

A 2012-ben életbe lépő EU szabályozás (1222/2009) célja a közúti közlekedésben részt vevő járművek biztonságának, hatékonyságának javítása, illetve a gumiabroncsok környezet-terhelésének csökkentése. Az elmúlt években egyre inkább megnőtt a vásárlók információ igénye a gumiabroncsok tényleges teljesítmény jellemzői iránt. Az EU-s szabályozás ehhez kíván segítséget nyújtani három fontos paraméter tekintetében. Az előírás értelmében 2012 november 1-től minden, 2012 július 1. után gyártott személy-, terepjáró-, kishaszonjármű- és teherautó gumiabroncson kötelező feltüntetni (vagy az értékesítési ponton el kell helyezni) az adatokat, a vásárlás előtti tájékoztatás érdekében. Továbbá a vásárláskor kapott számlán is fel kell tünteni az abroncscimke adatait.

Miként mérik a gördülési ellenállást?

Az autógumik tesztelése egy hitelesített mérődobon történik. Valós, életszerű körülményeket szimulálnak. A mérődobon a kerék forgatásához szükséges erőt mérik. A mérést 80km/h sebességnek megfelelő fordulatszámnál, a gumiabroncs terhelhetőségének 80 százalékával végzik.

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

A gumiabroncsok osztályozása.

Az előbb emlitett mért értékek alapján, A-tól G-ig történik az osztályozás. (szgk. esetén; a D kategória egyelőre nincs használatban) Egy A kategóriás abroncsokkal felszerelt személgépkocsi fogyasztása 7,5%-kal alacsonyabb lehet egy G kategóriás gumiabronccsal. Példa számitás: egy 8 literes fogyasztású autónál ez évi 10.000km futásteljesítménnyel számolva kb. 25.000Ft különbséget jelent évente!

Jó tudni!

Az abroncs gördülési ellenállására a szerkezeti és anyag kialakításon kívül a guminyomás van a legfőbb hatással. A megadottnál alacsonyabb nyomással használt gumiabroncs gördülési ellenállása megnő, ráadásul a futásteljesítménye is csökken. Téligumik gördülési ellenállása a mintázat miatt nagyobb, mint a nyárigumiké. Ezért az azonos márkájú téligumi besorolása alacsonyabb lehet, mint a nyárigumié.

Fékezés hatásai nedves úton?

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

Bizonsági szempontból a gumiabroncs egyik legfontosabb jellemzője a nedves úton mért tapadás. Aki rendszeresen követi a teszteket az találkozott már vele, hogy a "no name" távolkeleti gumiabroncsok jellemzően ezen szoktak elbukni. A jó nedves tapadással rendelkező gumiabroncs fékútja csapadékos időben rövidebb. Az abroncscimkén feltüntetett adatokból éppen ezért ezt tartjuk elsődleges választási szempontnak.

A nedves tapadás mérésének lépései pontról-pontra.

A gumiabroncs nedves úton való fékezési teljesítményét szabványosított körülmények között, személygépkocsival mérik. Az összehasonlíthatóság érdekében a gumiabroncsok teljesítményét egy referenciaabroncshoz hasonlítják.

Mérési paraméterek: • fékezés ABS-szel 80km/h sebességről 20km/h-ra • vízréteg vastagsága: 0,5-1,5mm • téligumik: 2-20°C • nyárigumik: 5-35°C

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

Besorolási elvek, azok osztályozása.

A referenciaabronccsal összhasonlítva történik a besorolás, a legjobb érték az A (D és G egyelőre nincs használatban). Az egyes kategóriák között kb. 2,6m a fékút különbsége. A legjobb és legrosszabb minősítés között 18 méter is lehet.

Ezt jó tudni! Érdemes tudni?

A gyalogos átkelő szélessége 3 méter. Az átlagos személyautó hossza 4,5 méter. Egy kamioné 18 méter! Kisérlet során nem állóra fékezést, hanem 80km/h-ról 20km/h sebességre lassítást mérnek!

A gördülési zaj kialakulása.

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

A kívül mérhető gördülési zaj feltüntetésének oka, az hogy a zajterhelés is része a környezetszennyezésnek. Egy átlagos autó életében a gumiabroncs komfortja szempontjából a leginkább meghatározó a gördülési zaj. Mi is gyakran halljuk ügyfeleinktől fontos kritériumként, hogy "csendes" gumiabroncsot szeretnének vásárolni. A gördülési zaj forrása alapvetően a futófelület tagoltásga, a minta blokkok és árkok váltakozásából keletkezik. A jelölő cimkéken nem a jármű belsejében érzékelhető, hanem a kívülről mérhető, haladási zaj értékét jelölik meg. E két adat nem hozható összefüggésbe, mivel a jármű belsejében, menet közben tapasztalható gördülési zajt számos más dolog is okozhatja. pl. az autó hangszigetelése, futómű kialakítása, útviszonyok, talajminőség is befolyásolja.

A gördülési zaj mérése.

A vizsgálat során standard viszonyok mellett (útburkolat, sebesség, hőmérséklet), a pálya szélén elhelyezett mikrofonnal mérik a gördülési zajt. A cimkén feltüntett érték 80km/h sebességgel haladó jármű gumiabroncsai által keltett külső zaj decibel-ben megadott mértéke.

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

Osztályozás.

A cimkén feltüntetésre kerül a zaj decibel-ben mértéke. Ezen kívül egy piktogram három különböző kategóriát határoz meg.
• három fekete ív: leggyengébb teljesítmény, a kibocsátott zaj a jövőben alkalmazott érték felett van, de a jelenlegi szabályozás szerint még engedélyezett
• kettő fekete ív: a gumiabroncs gördülési zaja megfelel a jövőben alkalmazandó (2012 és 2016 között életbe lépő) szabályozásnak
• egy fekete ív: a gördülési zaj legalább 3 decibellel alatta van a jövőben bevezetendő határértékeknek


Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

A határértékek meghatározása nem csak a konkrét zaj értékétől, hanem a gumiabroncs méretétől, kivitelétől is függ, ezért előfordulnak azonos decibel értékkel rendelkező, de különböző piktogrammal jelölt abroncsok.

Jó tudni!

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

A decibel nem lineáris, hanem logaritmikus skála, legjobban ez felel meg az emberi hallószerv működésének. 3dB-lel nagyobb érték a zajkibocsátás kétszeresét jelenti. Számokban: egy 72dB zaj értékű gumiabroncs kétszer olyan hangos, mint egy 69dB értékű.

A gördülési zajt minden esetben új gumiabroncsokon mérik! Azonban jó tudni, hogy az abroncs kopásképe (fokozott fűrészfogas kopás esetén) nagyban befolyásolja a gördülési zajt.

Mit nem tartalmaz az EU-s abroncscimke?

A prémium gyártók egy gumiabroncs fejlesztése során akár 50-nél több szempontot is figyelembe vesznek, a teszteredményekben általában 15-20 különböző tulajdonság összesített eredményeit látjuk viszont. Fontos kiemelni, hogy az abroncs cimkézés mérési módszerei nem tartalmaznak semmilyen specifikációt a téli abroncsok vonatkozásában, így a téligumik alacsonyabb besorolásba kerülhetnek, mint a nyárigumik.

Az abroncscimkén feltüntetett 3 adat fontos mérőszáma a gumiabroncs teljesítményének, egyúttal a teljes képhez javasolt más egyéb jellemzők figyelembe vétele is. Takarékossági okból fontos tényező a gördülési ellenálláson kívül a gumiabroncs futásteljesítmnye, és az élettartama is. Biztonsági szempontból viszont lényeges a gumiabroncs kezelhetősége száraz és nedves úton, az aquaplaning hajlam vagy az irányíthatóság nagy sebességnél, hogy csak néhányat emeljünk ki a további fontos tényezők közül.

Hogyan válasszunk gumiabroncsot, mire figyeljek oda?

Ahogy korábban is, a cimkézés bevezetése után is alapvetően a gépkocsi használat módjához (város, autópálya), vezetési stílushoz célszerű gumiabroncsot választani. Mint feljebb írtuk, a cimkén feltüntetett adatok közül a nedves tapadás a legfontosabb. A fennmaradó két paraméter közül a jellemzően autópályán autózóknak a gördülési zajra, míg városi használatban inkább a gördülési ellenállásra érdemes fókuszálni. Ez utóbbinál célszerű figyelembe venni a tesztekben megtalálható futásteljesítményt is, ugyanis egy alacsony fogyasztású, de hamar elhasználódó gumiabronccsal nem nyerünk semmit. Sportos vezetési sílushoz (jellemzően száraz, kanyargós utakon) nem sok támpontot nyújt a cimke, ez esetben marad a tesztek alapos böngészése.

Terhelési Index értelmezése. (LI)

Az alábbi táblázatból megtudható az egyes számokhoz tartozó súlyérték. Ezek az értékek csak megfelelő guminyomás esetén érvényesek. Az előírtnál kisebb nyomás kevesebb teherbírást eredményez! A terhelési index (LI, Load Index) a gumiabroncs oldalfalán feltüntetett számérték. Csak egy kerékre vonatkozik. Az érték a gumiabroncs maximálisan megengedett terhelését határozza meg, vagyis azt a maximális súlyhatárt, amit az abroncs még károsodás nélkül kibir.

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

Sebesség index. (SI)

A sebesség index (SI, Speed Index) a gumiabroncs oldalfalán feltüntetett betűjelzés. A maximálisan megengedett sebességet határozza meg. A táblázatban láthatod az egyes betűkhöz tartozó sebességértékeket. (Fontos tudnod, hogy ezek az értékek természetesen nem egyenlők az ajánlott sebességgel, hanem azt a maximális sebességhatárt jelentik, amit az adott abroncs tartósan, teljes terhelés mellett, károsodás nélkül képes még elviselni.)

Mobil gumiszervíz, kerék csere és defekt javítás

Az autógumi speciális jelölései.

FR Peremvédővel ellátott autógumi
ML Oldalvédő csíkkal ellátott autógumi
E Alacsony gördülési ellenállású gumiabroncs
Run-Flat, ROF, EMT, SSR, ZP, HRS, EXT Defekttűrő gumiabroncsok
SEAL Defekt esetén "öntömítő" gumiabroncs
J Jaguár modellekhez
AO/RO1 Audi ill. Audi Quattro modellekhez
M3 BMW M3 modellekhez
MO/MO1 Mercedes ill. Mercedes AMG modellekhez
XL Extra Load Erősített kivitelű (extra terhelést bíró) gumiabroncs
RF Reinforced Erősített kivitelű gumiabroncs
C Kisteherautó abroncs
CP Lakóautó abroncs
BSW Black Sidewall Fekete oldalfal (offroad abroncsoknál)
OWL és OWT Outline White Letters Fehér kontúros betűk az oldalfalon
M+S Mud and Snow Négyévszakos használatra is alkalmas autógumi
G1 Michelin saját jelölés Azonos tengelyen csak 2 ugyanolyan abroncs alkalmazható
* BMW modellekhez
N5, N6 Porsche modellekhez
VO Volkswagen modellekhez
K1 Ferrari modellekhez
AMT Aston Martin modellekhez
N0,N1,N2,N3, N4,
G3, G4 3 ill. 4 barázdás kivitel ( Continental abroncsoknál )
VMAX Tuning kivitel ( Continental abroncsoknál )